Gardening Tips
Month: April 2022
Βιολέτα, μυστικά για την φροντίδα της!
Η βιολέτα, που τη συναντάμε επίσης με το όνομα μενεξές ή κατημέρι, είναι από τα πρώτα ανοιξιάτικα ανθόφυτα με χαρακτηριστικό άρωμα και άνθη. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα, λογχοειδή και καλύπτονται με ένα λευκό χνούδι. Τα χρώματα που συναντάμε είναι το κόκκινο, το λευκό, το μωβ, το ροζ και το μπλε. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλίες βιολέτας με μονά ή διπλά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Για να φυτέψουμε τη βιολέτα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε προστατευμένη θέση με δυτική ή ανατολική έκθεση και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να βάζουμε μικρά πασαλάκια στήριξης για να δένουμε τις βιολέτες, ενώ παράλληλα πρέπει να απομακρύνουμε τα λουλούδια μόλις ξεραίνονται για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της. Λόγω της ευαισθησίας της στις προσβολές από μύκητες θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ τακτικά ποτίσματα. Η λίπανση της Βιολέτας με κοκκώδες λίπασμα στην αρχή της βλάστησης και στην αρχή της ανθοφορίας της θα την ενισχύσει βγάζοντας πολλαπλάσια άνθη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υδατοδυαλιτό λίπασμα γενικής χρήσης σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και πάλι στις συγκεκριμένες περιόδους.
 
Αμαρυλλίδα, μυστικά για την φροντίδα της!
Η αμαρυλλίδα είναι ένας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει στα τέλη του χειμώνα εντυπωσιακά άνθη. Αν θέλουμε κάτι ξεχωριστό για το σαλόνι μας, οι αμαρυλλίδες έχουν την ικανότητα να βγάζουν ρίζες και να αναπτύσσονται χωρίς χώμα, χαρίζοντάς μας την εντυπωσιακή ανθοφορία τους σε νερό, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό βάζο με στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό. Ο βολβός της αμαρυλλίδας καλό είναι να φυτεύεται σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας, προφυλαγμένο από ανέμους. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και υποστυλώνουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση. Συνήθως, ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα την αμαρυλλίδα, καθώς η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει σαπίσματα στον βολβό. Για αμαρυλλίδες με πλούσια ανθοφορία, ξεκινάμε τη λίπανσή συνήθως ένα μήνα μετά την φύτευση του βολβού, προσθέτοντας πλήρες κοκκώδες λίπασμα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα. Αν έχουμε φυτέψει την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό λίπασμα ανθοροφορίας κάθε 3 εβδομάδες.
 
Αλλαμάνδα, τα χαρακτιριστικά και οι ανάγκες της!
Η Αλλαμάνδα η Καθαρτική είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος, που φτάνει σε ύψος τα δύο με τρία μέτρα. Προέρχεται από την Βραζιλία. Στους εσωτερικούς χώρους μπορεί ν’ αναπτυχθεί σε γλάστρα. Δίνει μεγάλα χρυσοκίτρινα άνθη σε σχήμα τρομπέτας. Ένα άλλο είδος, η Αλλαμάνδα η Νηριόφυλλος
Χρυσάνθεμο, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του!
Το χρυσάνθεμο κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Καλλιεργείται σε γλάστρα και τα άνθη του χρησιμεύουν για στόλισμα τραπεζιών και διακόσμηση δωματίων. Μπορεί να είναι λευκά, κίτρινα, κόκκινα, κοκκινοκάστανα και βυσσινιά. Τα σχήματά τους ποικίλουν, μερικά είναι φουντωτά, σφαιρικά και πυκνά, και άλλα είναι επίπεδα όπως της μαργαρίτας.
Οι ανθεκτικές ποικιλίες μπορούν να τοποθετηθούν έξω από το σπίτι και ανθίζουν κυρίως τους Φθινοπωρινούς μήνες. Όλες οι ποικιλίες δεν αντέχουν τα κρύα του χειμώνα, οπότε μπορούμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρες που θα τοποθετηθούνε σε εσωτερικούς χώρους. Φυτεύουμε σε ηλιόλουστο μέρος και το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, με καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να έχουμε μεγάλα άνθη περιορίζουμε των αριθμό των μπουμπουκιών. Το ποτίζουμε καθημερινά ώστε το χώμα του να μένει πάντα υγρό.
 
Κυκλάμινο, μυστικά για την φροντίδα του!
Το Κυκλάμινο είναι ένα πολύ δημοφιλές χειμωνιάτικο φυτό γλάστρας, στις περισσότερες εύκρατες χώρες του κόσμου. Τα άνθη του έχουν ρόδινες, κόκκινες, μοβ, κιτρινοπορφυρώδεις και λευκές αποχρώσεις. Τα φύλλα του έχουν πλούσια διακόσμηση με ασημένιους χρωματισμούς. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι γνωστή στην αγορά με την ονομασία Κυκλάμινο το Πέρσικο.
Η εποχή ανθοφορίας του ξεκινά από νωρίς το φθινόπωρο και διαρκεί έως την άνοιξη. Το Κυκλάμινο δύσκολα αναπτύσσεται μέσα στο σπίτι, γιατί χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες. Για να επιβιώσει λοιπόν θέλει ο χώρος που θα το τοποθετήσουμε να είναι αρκετά δροσερός. Οι υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας προκαλούν μαρασμό των μπουμπουκιών και κιτρίνισμα των φύλλων. Το ελέγχουμε καθημερινά αν χρειάζεται πότισμα. Αν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς, βυθίζουμε την γλάστρα σε νερό για 15 λεπτά. Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να μας δώσει πολλά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια. Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε κήπο, την περίοδο του φθινοπώρου, καλό είναι να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του χειμώνα.