Οι Εργασίες Κήπου τον Ιούνιο!
Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει και οι μπαλκονόπορτες μένουν ανοιχτές για περισσότερο, καθαρίζουμε πιο συχνά τα φύλλα των φυτών από τη σκόνη και ψεκάζουμε τα φυτά μας με νερό για να αυξήσουμε την υγρασία.
Ποτίζουμε πιο συχνά τα φυτά, ελέγχοντας πρώτα το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας.
Αν λειτουργεί κλιματιστικό στο χώρο σας, φροντίζουμε τα φυτά σας να βρίσκονται αρκετά μακριά από το σημείο που «χτυπάει» το κλιματιστικό για να αποφύγουμε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.
Με τις ζέστες εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες και τα κοκκοειδή. Ελέγχουμε συχνά και προσεκτικά τα φυτά μας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν γι’ αυτό επαναλάβανουμε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίουμε το πρώτο σύμπτωμα.
Με την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετωπίζουμε άμεσα με φάρμακο γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούμε ως πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα..
Για να περιορίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξεριζώστε ζιζάνια που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό.
Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
Φυτέψτε λαχανικά απευθείας στον κήπο. Αυτός ο μήνας είναι ο τελευταίος που μπορούμε να φυτέψετε λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής, όπως π.χ. πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθιές και φασόλια.