Κολοκύθα
Η κολοκύθα θαρρεί κανείς πως φτιάχτηκε για να χαρίζει χρώμα στις μουντές ημέρες του φθινοπώρου. Η καλύτερη στιγμή όσον αφορά την ωρίμανσή της είναι όντως το φθινόπωρο και συγκεκριμένα η περίοδος που μεσολαβεί από το μήνα Οκτώβρη έως και το Νοέμβρη. Αναφέρεται, ότι οι διάφορες ποικιλίες της κολοκύθας προέρχονται από το βόρειο Μεξικό, ενώ η προέλευση της κολοκυθόπιτας, προέρχεται από τους αποίκους της Αμερικής.
Η κολοκύθα είναι ένα από τα ευρέως αναπτυγμένα λαχανικά. Ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, όπως το αγγούρι, το πεπόνι κ.ά. Οι καρποί ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο σχήμα, το μέγεθος και τα χρώματα. Οι κολοκύθες, γενικά, χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κίτρινο εξωτερικό χρώμα δέρματος. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες μπορεί να εμφανίζουν σκούρο έως ανοιχτό πράσινο, καφέ, λευκό, κόκκινο και γκρι χρώμα.
Για να φυτέψουμε πρώιμα μέσα στον Απρίλιο την γλυκοκολοκύθα, ετοιμάζουμε τα νεαρά φυτά κολοκύθας σε ειδικό σπορείο ή να προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά που μεταφυτεύουμε. Η καλλιέργεια της κολοκύθας έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και απαιτεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης. Για την προστασία της κολοκύθας αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πιθανότητα ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η κολοκύθα συγκομίζεται μέσα στο φθινόπωρο 4-5 μήνες μετά την φύτευση.