Αγκινάρα, μυστικά για την καλλιέργεια της!
Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στην κουζίνα μας.
Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου και μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.Το φυτό φτάνει σε ύψος 1,5 μέτρο, το καλοκαίρι ξεραίνεται ο βλαστός της και πέφτει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όπου αναβλαστάνει και δίνει νέες παραφυάδες. Χρειάζεται αμμοπηλώδη, γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση καθώς και μέτριες θερμοκρασίες 15-20°C για να αναπτυχθούν τρυφερές ανθοκεφαλές.
Η αγκινάρα δεν είναι καθόλου ανθεκτική στον παγετό και πρέπει να φυτεύεται σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι ανθοκεφαλές της αγκινάρας παγώνουν και μαυρίζουν, ενώ σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σκληραίνουν απότομα και είναι ακατάλληλες για κατανάλωση. Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο. Το φυτό, την περίοδο της άνοιξης το ποτίζουμε 2-3 φορές την βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού διακόπτουμε το πότισμα.