ΜΑΡΤΙΟΣ

Posted in Ημερολόγιο Κηπουρικής

Από το πρώτο δεκαήμερο κιόλας του μήνα θα πρέπει να αρχίσουμε τον έλεγχο του κήπου μας, παρατηρώντας για τυχόν ζημιές που άφησαν πίσω τους τα κρύα του χειμώνα. Κλαδεύουμε και απομακρύνουμε βλαστούς που υπέστησαν ζημιές και προχωρούμε σε ένα γενικό καθάρισμα του κήπου μας αρχίζοντας από τα σπασμένα κλαδιά.

Μέσα σ’ ολόκληρο το Μάρτιο προσέχουμε τα φυτά μας για αναμενόμενες ασθένειες και προσβολές από έντομα  (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) ούτως ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Συνεχίζουμε το καθάρισμα του κήπου μας ραντίζοντας τα φυτά μας με το λάστιχο απομακρύνοντας έτσι τα όποια αυγά εντόμων πιθανών να επέζησαν του χειμώνα και να παρέμειναν πάνω σ’ αυτά.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ποτέ δεν προλαβαίνουμε να χαρούμε ανέγνοιαστοι τις πρώτες  ζεστές μέρες της Άνοιξης αφού ταυτόχρονα υποδεχόμαστε και τους πρώτους ακάλεστους επισκέπτες. Για να ελαχιστοποιήσουμε τη πιθανότητα δημιουργίας εστιών δημιουργίας περισσοτέρων εντόμων αλλά και ασθενειών μαζεύουμε ότι φύλλα και καρπούς έχουν πέσει και παραμείνει στο έδαφος όπως και ξεφορτωνόμαστε τα όποια τυχόν τραυματισμένα κλαδιά έχουν απομείνει πάνω στα φυτά μας.  Ιδιαίτερα στα ευώνυμα, στις τριανταφυλλιές, στις δάφνες και στις βεγόνιες η φυτοπροστασία από τις ασθένειες και τους εχθρούς πρέπει να είναι σχολαστική.

Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε προφύλαξη σε φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους ανέμους που αραιά και που συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο Μάρτιο. Για παράδειγμα, φυτά τα οποία είτε γιατί τους είχαμε πρόσφατα αλλάξει θέση είτε γιατί έχουν ρίζες μικρότερες του όγκου τους χρειάζονται βοήθεια στήριξης. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέξουμε τις ακακίες.

Ρωτήστε τους Γεωπόνους μας

Έχετε απορίες για την φροντίδα των φυτών σας ?

Στείλτε την ερώτησή σας και σύντομα οι γεωπόνοι μας θα σας απαντήσουν!

Όνομα:
Περιοχή:
E-mail:
Ερώτηση:
                                                                    επικοινωνήστε μέσω mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
                                                                                      Social media: