Γιατί πέφτουν τα φύλλα ?

Τα φύλλα των φυτών πέφτουν...

Τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και πέφτουν.Συχνά,προτού τα δέντρα και τα φυτά ρίξουν τα φύλλα τους, αυτά αρχίζουν να κιτρινίζουν-καφετίζουν και έτσι σταδιακά αποχωρίζονται τον οικοδεσπότη τους. 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα και τα φυτά ρίχνουν τα φύλλατους για να εξοικονομήσουν ενέργεια το χειμώνα και για να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Την άνοιξη, όταν έχουν ”καταλαγιάσει” τα πράγματα, τότε ξαναβγάζουν φύλλα. Το χειμώνα, λόγω των παγωμένων και ξηρών ανέμων, αν ένα δέντρο κρατήσει τα φύλλα του, λόγω απουσίας φωτός, τα φύλλα αυτά θα συμβάλλουν ώστε το δέντρο να ξεραθεί και να ”πεθάνει” γρήγορα. Αυτό θα συμβεί λόγω έλλειψης υγρασίας. 
Αν τα φύλλα τα χτυπάει ο ξηρός άνεμος, χωρίς την ύπαρξη φωτός, τότε το δέντρο χάνει πολύ γρήγορα την υγρασία του μέσω της μεγάλης επιφάνειας που είναι εκτεθειμένη στον άνεμο, λόγω των φύλλων. 

Ο ρόλος της φωτοσύνθεσης : την άνοιξη και το καλοκαίρι, στα φύλλα των δέντρων λαμβάνει χώρα μια έντονη φωτοχημική δραστηριότητα: η φωτοσύνθεση. Το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το φως αντιδρούν με το νερό που μεταφέρεται από τις ρίζες, συνθέτοντας σάκχαρα, απαραίτητα για την ανάπτυξη του δέντρου, καθώς από αυτά σχηματίζεται η λιγνίνη, βασικό συστατικό του ξύλου του κορμού. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, οι μέρες μικραίνουν. Η φωτοσύνθεση γίνεται όλο και πιο «ασύμφορη» για τα φύλλα. Μια διαδικασία γήρανσης ξεκινάει τότε, κάτι που σε μερικές μέρες κάνει τα φύλλα να πέφτουν.

Αυτή η διαδικασία αρχίζει από τα λεγόμενα φυτοχρώματα, πρωτεΐνες-φωτοδέκτες που υπάρχουν στα φύλλα και που ανιχνεύουν άμεσα την αύξηση της διάρκειας της νύχτας. Τότε, εκκρίνονται από τα κύτταρα του φύλλου δύο ορμόνες, το αιθυλένιο και το αποσκισικό οξύ, οι οποίες προκαλούν την καταστροφή των χρωστικών (μεταξύ αυτών η χλωροφύλλη) που επέτρεπαν μέχρι τότε την απορρόφηση των ακτινών του ήλιου στο πλαίσιο της όλης διεργασίας της φωτοσύνθεσης.

Ρωτήστε τους Γεωπόνους μας

Έχετε απορίες για την φροντίδα των φυτών σας ?

Στείλτε την ερώτησή σας και σύντομα οι γεωπόνοι μας θα σας απαντήσουν!

Όνομα:
Περιοχή:
E-mail:
Ερώτηση:
                                                                    επικοινωνήστε μέσω mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
                                                                                      Social media: