Πώς κλαδεύονται οι τριανταφυλλιές ?

 Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, μπορεί να μοιάζει περίπλοκο και προκλητικό. Αλλά τα οφέλη του είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του φυτού    και με την σωστή παρατήρηση, θα μάθουμε το κλάδεμα που προτιμά η κάθε τριανταφυλλιά μας. Έτσι κάθε χρόνο βελτιώνουμε την τεχνική και  επομένως την ομορφιά του φυτού μας.Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά  και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας. Αφαιρούμε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.  Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων. Κάνουμε την τομή πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι. Κόβουμε λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός. 

Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους. Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά. Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς. 

Oι τριανταφυλλιές κλαδεύονται κατεξοχήν το χειμώνα μετά τις πολλές παγωνιές και πριν ξεκινήσει η βλάστηση, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου ή και Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή. Το κλάδεμα γίνεται και σε εκείνες που δεν έχουν ρίξει ακόμα όλα τους τα φύλλα. Κόβουμε το βλαστό πάνω από το «μάτι», όπως είπαμε παραπάνω, και αφαιρούμε τα φύλλα που μπορεί να έχουν απομείνει. Oι τριανταφυλλιές που ανθίζουν μόνο μια φορά μέσα στο χρόνο κλαδεύονται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.

Συμβουλές Κηπουρικής

Έχοντας εμπειρία 20 και πλέον ετών, σας παραθέτουμε τις πλεόν συχνές ερωτήσεις .
  Θα βρείτε τις απαντήσεις κάνοντας κλίκ στην ερώτηση και αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, συμπληρώνοντας τα στοιχεία  και την ερώτησή σας στην
φόρμα επικοινωνίας που είναι στο τέλος της σελίδας.

 

Πώς κλαδεύονται τα δέντρα, τα φυτά και οι θάμνοι ?

  Χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Αφαιρούμε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.  Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων. Κάνουμε την τομή πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι. Κόβουμε  λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός. Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους. Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά. 

Τα κωνοφόρα κλαδεύονται την περίοδο που δεν κυκλοφορεί το ρετσίνι στο εσωτερικό τους, δηλαδή χειμώνα ή αρχές άνοιξης. Με το κλάδεμα αφαιρούνται τα ξερά ή άρρωστα κλαδιά. Επίσης, κλαδεύουμε για να αερίσουμε το εσωτερικό του φυτού, ενώ κόβουμε τις κορυφές κλαδιών για να πετύχουμε πιο πλούσια βλάστηση.Τα καρποφόρα φυτά τα κλαδεύουμε για να έχουν καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή καρπών. Παράλληλα, με το κλάδεμα εξασφαλίζουμε την καλή ανάπτυξή τους. Το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία του φυτού.

 :• Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.• Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Oι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.• Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.• Αν, αφού κλαδέψετε, υπάρξουν προβλήματα από το κρύο, πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα τμήματα του κλαδιού. Αυτό θα προστατέψει το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο. Την άνοιξη μπορεί να βλαστήσουν ξανά από εκεί , καθώς μπορεί να μην είναι τελείως ξερά.• Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Oι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά ?

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για πολλές από τις λειτουργίες των ενζύμων και δρα ως καταλύτης για τη σύνθεση της χλωροφύλλης. Είναι ουσιώδης για τα νεαρά αναπτυσσόμενα μέρη των φυτών. Συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι τα χλωμά νέα φύλλα που στη συνέχεια κιτρινίζουν. Ο σίδηρος εκπλύνεται από το έδαφος με το πότισμα και συγκρατείται στα κατώτερα στρώματα του εδάφους. Αν το pH του εδάφους είναι υψηλό (αλκαλικό έδαφος), τότε ο σίδηρος δε μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.

Στα αλκαλικά εδάφη μπορεί να υπάρχει πληθώρα σιδήρου, αλλά αυτός να μην είναι απορροφήσιμος από τα φυτά. Η εφαρμογή ενός όξινου βελτιωτικού υγρού που περιέχει χηλικό σίδηρο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Πηγές σιδήρου για τα φυτά Χηλικός σίδηρος, θειϊκός σίδηρος, οξείδια του σιδήρου, υδατοδιαλυτά μείγματα ιχνοστοιχείων. Για να τον δώσουμε στα φυτά διαλύουμε τη συνιστώμενη ποσότητα σε νερό και ποτίζουμε με αυτό.

Ο θειικός σίδηρος έχει την ιδιότητα να αυξάνει την οξύτητα του εδάφους (δηλαδή, να μειώνει το pH), γεγονός χρήσιμο για τα οξύφιλα φυτά όπως είναι, η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, το φούλι και άλλα, τους παρέχει σίδηρο φυσικά και επιπλέον, καθαρίζει το χώμα από κάποια εδαφόβια έντομα.

Για να έχτε πάντα πράσινα φυτά χρησιμοποιείτε σίδηρο κάθε 10-15 ημέρες όλον τον χρόνο.

Για έναν καταπράσινο χλοοτάπητα..

 ...αρκεί λίγη φροντίδα και οι σωστές κινήσεις.. Για να αναπτυχθεί ένα όμορφο γκαζόν που θα είστε υπερήφανοι, Για να αναπτυχθεί ένα όμορφο γκαζόν, θα πρέπει να προσέχετε το πότισμα και την λίπανση. Όλοι οι χλοοτάπητες χρειάζονται λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, όταν αρχίζει να φυτρώνει και να δημιουργεί τις ρίζες. Το πρόγραμμα λίπανσης σας για το υπόλοιπο της σεζόν εξαρτάται από την ποικιλία, το έδαφος που υπάρχει, και το κλίμα σας. 

Συνήθως οι σπόροι για το γκαζόν είναι ένα μίγμα πολλών διαφορετικών τύπων των αγρωστωδών, ώστε να μπορεί να φυτρώνει με ευκολία.

Οι συσκευασίες περιέχεουν συνήθως οδηγίες και κατευθύνουν την σπορά και την φροντίδα.Tips: 

 • Ποτίστε το γκαζόν λίγες μέρες πριν να φυτρώσει για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχει από στρες ξηρασίας.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι λεπίδες της χλοοκοπτικής μηχανής είναι εντελώς στεγνές όταν θα το κουρεύετε ώστε να να αποφύγετε τα εγκαύματα.
 • Συμπληρώστε τα κενά από την φύτευση για να δημιουργήσετε ομοιομορφία.

 

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα ?

 Τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν...διότι μικραίνει η μέρα και ο φυσικός φωτισμός !

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αλλάζει το χρώμα των φύλλων στα δέντρα το φθινόπωρο; Γιατί το πράσινο γίνεται, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο;
Την απάντηση δίνει ο συντάκτης του Scientific American, Mark Fischetti, ο οποίος εξηγεί γιατί τα δέντρα συμπεριφέρονται σαν «χαμαιλέοντες».
Το χρώμα στα φύλλα των φυτών οφείλεται σε τρεις χημικές ουσίες: στη χλωροφύλλη (που προσδίδει το πράσινο χρώμα) στα καροτενοειδή (κίτρινες, πορτοκαλί και καφετί αποχρώσεις) και στις ανθοκυανίνες (κόκκινο χρώμα).
Την άνοιξη και το καλοκαίρι παράγεται χλωροφύλλη σε μεγάλες ποσότητες. Στα φύλλα ωστόσο, υπάρχουν και τα καροτενοειδή, όμως σε μικρότερες ποσότητες και επικαλύπτονται από τη χλωροφύλλη. Γι’ αυτό το λόγο τα φύλλα έχουν πράσινο χρώμα.
Όταν μπει το φθινόπωρο και μικρύνει η διάρκεια της ημέρας, τα φυτά ελαττώνουν την παραγωγή χλωροφύλλης.
Έτσι αρχίζουν να φαίνονται τα καροτενοειδή, που δίνουν το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα στα φύλλα, και αρχίζουν να παράγονται και οι ανθοκυανίνες, που προσδίδουν σε κάποια φυτά κόκκινο χρώμα στα φύλλα.
Για να προλαμβάνουμε το κιτρίνισμα τροφοδοτούμε τα φυτά με σίδηρο όλον το χρόνο , κάθε 15-20 ημέρες !

Φυτά εσωτερικού χώρου χωρίς πολύ φως

 Μπορείτε να έχετε φυτά μέσα στο σπίτι ...Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα ή εργάζεστε σε ένα γραφείο, μερικές φορές θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα ή μερικές νότες από την φύση.Ο χαμηλός φωτισμός δεν βοηθά συνήθως όλα τα φυτα εσωτερικού χώρου,εκτός και αν επιλέξετε "έξυπνα" τα κατάλληλα φυτα !  Κατάλληλα φυτά για εσωτερικό χώρο είναι :

Ανθούριο :  Αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη σπαθάτα φύλλα δημιουργεί ένα ή και περισσότερους λευκούς κρίνους που απαιτούν πολύ λίγη προσοχή από εσάς φροντίδα και πολύ λίγο φως για να ανθίσει. Τα λουλούδια έχουν ένα ελαφρύ άρωμα και είναι διατηρούνται για πολύ καιρό. Αφρικανική Βιολέττα : οι αφρικανικές βιολέτες έχουν κάνει μια δυναμική επιστροφή χάρη σε μια ευρεία ποικιλία των νέων ποικιλιών. Αυτά τα όμορφα φυτά διατηρούνται πολύ καιρό σε συνθήκες του εσωτερικού χώρου. Στην πραγματικότητα ανθίζουν καλύτερα αν δεν ποτίζονται συχνά και χρειάζονται μόνο ελάχιστες ποσότητες φωτός για να ανθίσουν.

Βρομέλια Bromeliads όπως είναι γνωστά, περιλαμβάνουν στην οικογένειά τους πολλά είδη όλα διαφορετικά μεταξύ τους σε άνθη και φυλλώματα, μερικά από τα οποία φαίνονται οικεία και γνώριμα στο έμπειρο μάτι του τακτικού επισκέπτη του ανθοπωλείου ή ακόμα του απλού θαυμαστή των τροπικών λουλουδιών.Τέτοια είναι οι γκουσμάνιες, οι βριέζιες και οι τιλάντσιες, φυτά με αρκετά σκληρά σε αντοχή φυλλώματα και ανθεκτικά σε μετατροπές και μεταφυτεύσεις γενικότερα, ευαίσθητα όμως στον άμεσο, δυνατό ήλιο και στην ατμοσφαιρική υγρασία. 

Ξεκινώντας με την γκουσμάνια, η χρωματική της παλέτα καλύπτει από το συνηθισμένο λευκό και το παστέλ ροζ μέχρι το καλοκαιρινό κίτρινο, το φλογερό κόκκινο και μοντέρνο βυσσινί και μωβ και τα φύλλα της στενόμακρα και λογχοειδή πλαισιώνουν τέλεια αυτά τα πολύχρωμα άνθη. Αντέχει σε θερμοκρασίες από τους 8 εως τους 38 βαθμούς Κελσίου και ευημερεί σε συνθήκες έντονης υγρασίας και θέσεις σκιερές, ημισκιερές, αλλά και φωτεινές με έμμεσο όμως φωτισμό. χρησιμοποιείται ευρύτατα σε φυτοσυνθέσεις πήλινων, μεταλλικών και γυάλινων δοχείων σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως ζελέ φυτών, χρωματιστή άμμο, βότσαλα , κογχύλια, διακοσμητικές πέτρες, φλούδα πεύκου, αποξηραμένα φρούτα και κλαδιά και άλλα πολλά στολίδια για όλες τις εποχές του χρόνου.Δεν κλαδεύεται ποτέ, λιπαίνεται όμως 8-10 φορές ετησίως με υδατοδιαλυτά λιπάσματα ανθοφορίας σε τακτά διαστήματα, καθώς στο φυσικό της περιβάλλον ανθίζει πλουσιοπάροχα κάθε δύο μήνες.

 Επίσης σα προτείνουμε : κέντια, χαμεντόρια, Κροτών, Σεφλερα, Παχυρα, Κολουμνεα Δράκαινα,Ανθούριο, Αρωκάρια, Γκουσμάνια, Ζαμιόκουλκας, Κάλα, Καλαγχόη, Καλαθεα,  Κρασούλα, Λίλιουμ, Μιράγια, Μπονσάϊ, , Ορχιδέες, Σαρκοφάγα, Σεντπόλια, Σπαθίφυλλο, Στερλίτσια.

Πότε πρέπει να ποτίζω τα φυτά και τα δέντρα ?

 Το πότισμα των φυτών πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες π.χ. κακτοειδή, παχύφυτα, κάποια κανονικό πότισμα π.χ. γούκα, φίκος και κάποια άλλα συχνό πότισμα π.χ. φτέρη, πάπυρος. Θα μας βοηθήσει πολύ η ομαδοποίηση των φυτών, ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό, υγρασία και φως. Εαν έχουμε συγκεντρωμένες τις γλάστρες με παρόμοιες απαιτήσεις θα είναι πιο απλό να μπορούμε να φροντίζουμε τα φυτά μας με το σωστό τρόπο.

Ένας γενικός κανόνας για να ελέγξουμε αν το φυτό χρειάζεται πότισμα ή όχι, είναι ο εξής: πέρνουμε με τα δάχτυλά μας λίγο χώμα από την επιφάνεια της γλάστρας (μέχρι 5 εκ. βάθος) και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει αρχικά μπάλα η οποία στη συνέχεια διαλύεται, τοφυτό δεν χρειάζετε ακόμη πότισμα. Αν το χώμα είναι ξερό, δεν σχηματίζει μπάλα, αλλά τρίβεται, τότε το φυτό πρέπει να ποτιστεί άμεσα. Αν το χώμα λασπώνει στα δάχτυλά μας, τότε το φυτόείναι πολύ ποτισμένο και πρέπει να αραιώσουμε τα ποτίσματα.

Κάποια φυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το σάπισμα του ριζικού τους συστήματος π.χ. η μπιγκόνια. Αν το χώμα ενός τέτοιου φυτού έχει ποτιστεί περισσότερο απ' ότι πρέπει, φρντίζουμε να μην το ποτίσουμε μέχρι να στεγνώσει και στη συνέχεια το ποτίζουμε πιο αραιά και με μικρότερες ποσότητες νερού. Το ίδιο ισχύει φυσικά για κάθε φυτό που υποφέρει από υπερβολικό πότισμα.

Αν τώρα κάποιο φυτό έχει μείνει απότιστο και το χώμα του ξεραθεί υπερβολικά, πρέπει να ποτιστεί άμεσα. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι ο εξής: γεμίζουμε έναν κουβά αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρά τη γλάστρα, με νερό και βυθίζουμε μέσα τη γλάστρα. Την κρατάμε, ώστε να μην υπάρχει φόβος να αναποδογυρίσει η γλάστρα ή να βγει η μπάλα του χώματος από το εσωτερικό της. Αφήνουμε τη γλάστρα μέσα στο νερό, μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες αέρα από το χώμα της. Αυτό είναι σημαντικό, μια και το ξερό χώμα είναι γεμάτο αέρα και δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό που θα πέσει πάνω του. Αν δεν μπορούμε να ποτίσουμε το φυτό με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να το ποτίσουμε με τον κλασικό τρόπο, αλλά όχι ρίχνοντας μεμιάς όλο το νερό. Ρίχνουμε λίγο νερό, περιμένουμε να το αποροφήσει το χώμα, προσθέτουμε άλλο λίγο κ.ο.κ., μέχρι το χώμα να ποτιστεί καλά.

 

Μυρωδικά για την κουζίνα στο μπαλκόνι ? Γίνεται ?

Και βέβαια γίνεται ! Λαχανικά από το μπαλκόνι σας φρέσκα και νόστιμα !Στην αυλή και στο μπαλκόνι μας μπορούμε να καλλιεργήσουμε διάφορα λαχανικά και αρωματικά φυτά (αναλόγως το χώρο).Φυσικά και δε μπορούμε να καλλιεργήσουμε όλων των ειδών τα λαχανικά τόσο εύκολα και τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά ιδίως το καλοκαίρι.

Μερικά δοχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι παλιοί ντενεκέδες, παλιά ντεπόζιτα νερού μέχρι και παλιά λάστιχα αυτοκινήτων….Μπορούμε να τοποθετήσουμε κατακόρυφα παρτέρια σε εξωτερικούς φωτεινούς τοίχους και να αυξήσουμε έτσι κατά πολύ το χώρο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ταυτόχρονα θα μπορούμε έτσι να έχουμε και προστασία από τον αέρα εύκολα…

Τα λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε πολύ εύκολα είναι μαρούλια, κρεμμύδια, καρότα, τεύτλα, σκόρδα, πράσα, σχοινόπρασα, σέλινο, μαϊντανό, μάραθο, κόλιανδρο, φασκόμηλο, μέντα, δυόσμο, βασιλικό κ.α.Πάντα βέβαια πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το μέγεθος του φυτού που θα καλλιεργήσουμε με το μέγεθος του χώρου που χρειάζεται. Η λαχανοκηπουρική είναι σίγουρα από τις καλύτερες ασχολίες στο ελεύθερο χρόνο μας… και σίγουρα αποδοτική…  

 

Ποιά φυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο γραφείο?

 Ξέρατε ότι τα φυτά γραφείο μπορούν να " καθαρίσουν " την ατμόσφαιρα ?...Είναι αλήθεια. Όχι μόνο μπορούν τα φυτά να ενισχύσουνι τη συνολική εμφάνιση στο γραφείο, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και την εξάλειψη των ρύπων. Υπάρχουν πολλά είδη φυτών για να επιλέξετε, ανάλογα με το χώρο σας και τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μερικά από τα καλύτερα φυτά για ένα γραφείο είναι εκείνα που απαιτούν λίγη φροντίδα με λόγο πότισμα και λίπασμα κάθε 15-20 ημέρες. 

 •   Πόθος  - Πόθος προσαρμόζεται καλά σε μια ποικιλία από συνθήκες γραφείου, από τα χαμηλά επίπεδα φωτός σε πιο φωτεινές αυτές.Αυτό το φυτό    εύκολη φροντίδα, με σχήμα καρδιάς, λευκό-splotched φύλλα κάνει μια καλή προσθήκη κάθεται σε ένα γραφείο, ράφι ή τραπέζι.
 •    Philodendrons  - Philodendrons , εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ορειβάτες, είναι μεγάλη για την προσθήκη ύψος σε μικρές περιοχές. Καθίστε τους σε αρχειοθήκες ή σε κρεμαστά καλάθια. Αυτά τα φυτά είναι εύκολο να αυξηθούν και είναι κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα των εσωτερικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της περιστασιακής αμέλεια.
 • Κάκτος φυτά - Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, υπάρχει ο έμπιστος κάκτος . Ακριβώς να είστε βέβαιος να κρατήσει βρίσκεται εκεί όπου κανείς δεν είναι πιθανό να κολλήσει.
 • Δράκαινα - Δράκαινα , ή των φυτών καλαμποκιού, είναι μια άλλη μεγάλη επιλογή για την εξάλειψη των ρύπων. Είναι εύκολο να φροντιστούν για και να κάνει ένα μοναδικό σημείο εστίασης ή μονάδα διαλογής.
 • Κρίνος της ειρήνης  - κρίνο ειρήνη είναι επίσης γνωστή για τον καθαρισμό του αέρα. Είναι ανεκτικοί χαμηλό φωτισμό και είναι μια δυναμική καλλιεργητή πάρα πολύ. Ειρήνη λειτουργεί κρίνος καλά για εστίασης ενδιαφέροντος και ελέγχου.
 • Αγγλικός κισσός  - Ivy δεν είναι μόνο εύκολο να αυξηθούν, αλλά και βοηθά στην εξάλειψη μούχλας. Ευδοκιμεί σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον, φαίνεται μεγάλο αναρρίχηση ένα στύλο ή σε ένα κρεμώντας καλάθι.
 • Ομπρέλα φυτό  - Το φυτό ομπρέλα (δέντρο) είναι ιδανική για την παροχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς μεγαλώνει αρκετά ψηλό. Η ποσότητα του φωτός που υπαγορεύει γενικά τη φροντίδα αυτού του ατόμου - χαμηλού φωτισμού, στεγνωτήρα εδάφους? έντονο φως, περισσότερο νερό.
 • Βοστώνη φτέρες  - Βοστώνη φτέρες μπορεί να προσφέρει μια ωραία πινελιά στο γραφείο όσο βασικές ανάγκες τους ικανοποιούνται. Απαιτούν επαρκή φωτισμό και υγρό χώμα.
 • Αφρικανική βιολέτα - Δεν υπάρχει χώρος; Εξετάστε την αφρικανική βιολέτα . Είναι ένα από τα καλύτερα φυτά γραφείο που μπορείτε να βρείτε. Ενώ αυτά τα χαριτωμένα μικρά φυτά απαιτούν λίγο περισσότερη συντήρηση, όπως άπλετο φως και την υγρασία, είναι μεγάλη για την προσθήκη ενός βουτιά του χρώμα στο θλιβερό περιβάλλοντα γραφείου.

Πότε κλαδεύονται τα δέντρα και θάμνοι?

 Μη διστάζετε να πιάσετε το κλαδευτήρι... Με προσοχή και φροντίδα θα βοηθήσετε τα φυτά σας να ανανεωθούν, να ανθοφορήσουν και να αναπτυχθούν καλύτερα με ένα σωστό κλάδεμα..

Το κλάδεμα είναι απαραίτητη κηποτεχνική εργασία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ανανεώνει το φυτό, το βοηθά να αναπτύσσεται καλύτερα, του δίνει δύναμη και ζωντάνια. Είναι όμως μια εργασία για την οποία κανείς δεν μπορεί να σας δώσει ακριβείς οδηγίες, παρά μόνο μερικές βασικές συμβουλές.

Γιατί, όπως λένε οι παλιοί κηπουροί:«Το κλάδεμα θέλει μάτι, καλό χέρι και σκληρή καρδιά». Η παρατηρητικότητά σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια κλαδιά πρέπει να κλαδέψετε, ενώ η επιδεξιότητα και η προσοχή θα σας εμποδίσουν να τραυματίσετε το φυτό και να του δημιουργήσετε προβλήματα.Και ποτέ μην ξεχνάτε ότι το κλάδεμα, αν γίνει προσεκτικά, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο φυτό και δεν του δημιουργεί προβλήματα. Είναι λοιπόν ευκαιρία αυτόν το χειμώνα να κλαδέψετε τα φυτά σας, έστω και αν δεν το έχετε ξανακάνει.Η εμπειρία άλλωστε αποκτάται με την πρακτική. Τα όποια λάθη σας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και το σωστό τρόπο κλαδέματος. 

• Το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. 
• Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Άλλα είδη, όπως η αγγελική, έχουν ανάγκη κλαδέματος ανανέωσης κάθε δύο ή τρία χρόνια. Γενικότερα, τα φυλλοβόλα φυτά τα κλαδεύουμε το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά.).

• Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των φυτών. Ελέγχουμε το μέγεθος και το ύψος τους και κατευθύνουμε τα αναρριχώμενα φυτά προς την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε. 
• Το κλάδεμα είναι απαραίτητο και για την ίδια τη ζωή του φυτού. Αφαιρούμε τα κλαδιά που δεν χρειάζονται. Κόβουμε τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
• Με το κλάδεμα ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα το φυτό, καθώς ισορροπούν δύο ανταγωνιστικές λειτουργίες του φυτού, η βλάστηση και η ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Στόχος μας είναι με το κλάδεμα να δημιουργήσουμε ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και βλάστηση, αλλά και έντονη ανθοφορία. 
• Για να αεριστεί και να φωτιστεί καλύτερα το φυτό. 

Γιατί πέφτουν τα φύλλα ?

Τα φύλλα των φυτών πέφτουν...

Τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και πέφτουν.Συχνά,προτού τα δέντρα και τα φυτά ρίξουν τα φύλλα τους, αυτά αρχίζουν να κιτρινίζουν-καφετίζουν και έτσι σταδιακά αποχωρίζονται τον οικοδεσπότη τους. 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα και τα φυτά ρίχνουν τα φύλλατους για να εξοικονομήσουν ενέργεια το χειμώνα και για να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Την άνοιξη, όταν έχουν ”καταλαγιάσει” τα πράγματα, τότε ξαναβγάζουν φύλλα. Το χειμώνα, λόγω των παγωμένων και ξηρών ανέμων, αν ένα δέντρο κρατήσει τα φύλλα του, λόγω απουσίας φωτός, τα φύλλα αυτά θα συμβάλλουν ώστε το δέντρο να ξεραθεί και να ”πεθάνει” γρήγορα. Αυτό θα συμβεί λόγω έλλειψης υγρασίας. 
Αν τα φύλλα τα χτυπάει ο ξηρός άνεμος, χωρίς την ύπαρξη φωτός, τότε το δέντρο χάνει πολύ γρήγορα την υγρασία του μέσω της μεγάλης επιφάνειας που είναι εκτεθειμένη στον άνεμο, λόγω των φύλλων. 

Ο ρόλος της φωτοσύνθεσης : την άνοιξη και το καλοκαίρι, στα φύλλα των δέντρων λαμβάνει χώρα μια έντονη φωτοχημική δραστηριότητα: η φωτοσύνθεση. Το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το φως αντιδρούν με το νερό που μεταφέρεται από τις ρίζες, συνθέτοντας σάκχαρα, απαραίτητα για την ανάπτυξη του δέντρου, καθώς από αυτά σχηματίζεται η λιγνίνη, βασικό συστατικό του ξύλου του κορμού. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, οι μέρες μικραίνουν. Η φωτοσύνθεση γίνεται όλο και πιο «ασύμφορη» για τα φύλλα. Μια διαδικασία γήρανσης ξεκινάει τότε, κάτι που σε μερικές μέρες κάνει τα φύλλα να πέφτουν.

Αυτή η διαδικασία αρχίζει από τα λεγόμενα φυτοχρώματα, πρωτεΐνες-φωτοδέκτες που υπάρχουν στα φύλλα και που ανιχνεύουν άμεσα την αύξηση της διάρκειας της νύχτας. Τότε, εκκρίνονται από τα κύτταρα του φύλλου δύο ορμόνες, το αιθυλένιο και το αποσκισικό οξύ, οι οποίες προκαλούν την καταστροφή των χρωστικών (μεταξύ αυτών η χλωροφύλλη) που επέτρεπαν μέχρι τότε την απορρόφηση των ακτινών του ήλιου στο πλαίσιο της όλης διεργασίας της φωτοσύνθεσης.

Φυτά εσωτερικού χώρου χωρίς πολύ φως...

 Μπορείτε να έχετε φυτά μέσα στο σπίτι ...Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα ή εργάζεστε σε ένα γραφείο, μερικές φορές θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα ή μερικές νότες από την φύση.Ο χαμηλός φωτισμός δεν βοηθά συνήθως όλα τα φυτα εσωτερικού χώρου,εκτός και αν επιλέξετε "έξυπνα" τα κατάλληλα φυτα !  Κατάλληλα φυτά για εσωτερικό χώρο είναι :

Ανθούριο :  Αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη σπαθάτα φύλλα δημιουργεί ένα ή και περισσότερους λευκούς κρίνους που απαιτούν πολύ λίγη προσοχή από εσάς φροντίδα και πολύ λίγο φως για να ανθίσει. Τα λουλούδια έχουν ένα ελαφρύ άρωμα και είναι διατηρούνται για πολύ καιρό. Αφρικανική Βιολέττα : οι αφρικανικές βιολέτες έχουν κάνει μια δυναμική επιστροφή χάρη σε μια ευρεία ποικιλία των νέων ποικιλιών. Αυτά τα όμορφα φυτά διατηρούνται πολύ καιρό σε συνθήκες του εσωτερικού χώρου. Στην πραγματικότητα ανθίζουν καλύτερα αν δεν ποτίζονται συχνά και χρειάζονται μόνο ελάχιστες ποσότητες φωτός για να ανθίσουν.

Βρομέλια Bromeliads όπως είναι γνωστά, περιλαμβάνουν στην οικογένειά τους πολλά είδη όλα διαφορετικά μεταξύ τους σε άνθη και φυλλώματα, μερικά από τα οποία φαίνονται οικεία και γνώριμα στο έμπειρο μάτι του τακτικού επισκέπτη του ανθοπωλείου ή ακόμα του απλού θαυμαστή των τροπικών λουλουδιών.Τέτοια είναι οι γκουσμάνιες, οι βριέζιες και οι τιλάντσιες, φυτά με αρκετά σκληρά σε αντοχή φυλλώματα και ανθεκτικά σε μετατροπές και μεταφυτεύσεις γενικότερα, ευαίσθητα όμως στον άμεσο, δυνατό ήλιο και στην ατμοσφαιρική υγρασία. 

Ξεκινώντας με την γκουσμάνια, η χρωματική της παλέτα καλύπτει από το συνηθισμένο λευκό και το παστέλ ροζ μέχρι το καλοκαιρινό κίτρινο, το φλογερό κόκκινο και μοντέρνο βυσσινί και μωβ και τα φύλλα της στενόμακρα και λογχοειδή πλαισιώνουν τέλεια αυτά τα πολύχρωμα άνθη. Αντέχει σε θερμοκρασίες από τους 8 εως τους 38 βαθμούς Κελσίου και ευημερεί σε συνθήκες έντονης υγρασίας και θέσεις σκιερές, ημισκιερές, αλλά και φωτεινές με έμμεσο όμως φωτισμό. χρησιμοποιείται ευρύτατα σε φυτοσυνθέσεις πήλινων, μεταλλικών και γυάλινων δοχείων σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως ζελέ φυτών, χρωματιστή άμμο, βότσαλα , κογχύλια, διακοσμητικές πέτρες, φλούδα πεύκου, αποξηραμένα φρούτα και κλαδιά και άλλα πολλά στολίδια για όλες τις εποχές του χρόνου.Δεν κλαδεύεται ποτέ, λιπαίνεται όμως 8-10 φορές ετησίως με υδατοδιαλυτά λιπάσματα ανθοφορίας σε τακτά διαστήματα, καθώς στο φυσικό της περιβάλλον ανθίζει πλουσιοπάροχα κάθε δύο μήνες.

 Επίσης σα προτείνουμε : κέντια, χαμεντόρια, Κροτών, Σεφλερα, Παχυρα, Κολουμνεα Δράκαινα,Ανθούριο, Αρωκάρια, Γκουσμάνια, Ζαμιόκουλκας, Κάλα, Καλαγχόη, Καλαθεα,  Κρασούλα, Λίλιουμ, Μιράγια, Μπονσάϊ, , Ορχιδέες, Σαρκοφάγα, Σεντπόλια, Σπαθίφυλλο, Στερλίτσια.

Γιατί το φυτόχωμα πρέπει να είναι γόνιμο?

Είναι ο κανόνας για την αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού στην κηπουρική !    Είναι η βάση για την ανάπτυξη των φυτών, την επιτυχή σπορά των λαχανικών, για να φυτρώσουν οι βολβοί ...

Περισσότερα...

Πώς φυτεύονται οι σπόροι και οι βολβοί ?

Με κέφι και δημιουργική διάθεση σπείρετε σπόρους λαχανικών ή λουλουδιών και φυτέψτε αρωματικούς βολβούς!

Με πολύ απλή και σύντομη αλλά ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία μπορείτε να δημιουργήσετε έναν μικρό λαχανόκηπο ακόμη και στο μπαλκόνι !

Περισσότερα...

Πόσο συχνά πρέπει να βάζω λίπασμα στα φυτά ?

      

 Τα φυτά για να μεγαλώσουν χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή Λίπασμα .

 Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη, έτσι και τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν , να δώσουν καρπούς και να ανθοφορήσουν. Επειδή το φυτόχωμα ή το έδαφος έχει θρεπτικά συστατικά, τα οποία όμως,απορροφούνται γρήγορα αναπτύσσοντας το φυτό, δημιουργείται άμεσα η ανάγκη εμπλουτισμού του χώματος με νέα θρεπτικά στοιχεία.

Τα λιπάσματα λέγονται πλήρη , όταν  περιλαμβάνουν τα τρία σημαντικότερα στοιχεία  NPK, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία τους (π.χ. 10-10-10) αναφέρονται στην περιεκτικότητα των τριών βασικών στοιχείων: άζωτο(Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ). Τα δευτερεύοντα στοιχεία, εφόσον περιέχονται, περιγράφονται με απλή αναφορά. 

Η αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων τους γίνεται συνήθως αργά, ενώ χρειάζονται αμέσως πότισμα για να διαλυθούν και να αποδώσουν.Τα υγρά λιπάσματα ή αυτά που είναι υδατοδιαλυτά (δηλαδή διαλύονται εύκολα στο νερό)  αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν πιο συχνή εφαρμογή. Συνοδεύστε τη λίπανση με κλάδεμα, διαμόρφωση ή καθάρισμα των φυτών από ξερά κλαδιά και φύλλα, για να έχετε καλύτερη ανάπτυξη και πιο εύρωστα φυτά. Υπάρχει πάντα το κατάλληλο λίπασμα για κάθε ανάγκη των φυτών σας, αλλά και για ειδικές κατηγορίες, όπως φυτά εσωτερικού χώρου, κάκτους, οξύφιλα όπως οι γαρδένιες κλπ.

 TIPS : Προτιμήστε το λίπασμα να ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ανάγκη του φυτού. • Για τις γλάστρες είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε λιπάσματα υγρά ή υδατοδιαλυτά.

Για τον κήπο ή το έδαφος κατάλληλα είναι τα κοκκώδη λιπάσματα.

Πότε θέλουν λίπασμα - τροφή τα φυτά σας :

Δέντρα και θάμνοι :Κάθε 15 ημέρες από τον αρχές Μαρτίου  και  έως τα τέλη Οκτώβριο. Από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο, τροφοδοτούμε τα φυτά μας όταν δεν έχει παγετό. 

Εποχικά φυτά : όλο τον χρόνο με πλήρη λιπάσματα και κάθε 20 ημέρες. 

Βολβοί :Λίπασμα που περιέχει φώσφορο κατά τη φύτευση. 

Τριανταφυλλιές : Κάθε 15 ημέρες με μικρές δόσεις ώστε να αναπτύσσονται κανονικά και να είναι ανuεκτικότερες σε τυχόν ασθένειες. 

Οξύφιλα: Λίπανση όλον τον χρόνο, εκτός τις ημέρες με παγεό ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , κάτω των7C. Προσθέτουμε πάντοτε σίδηρο για να μην κιτρινίζουν και εξασθενούν.

Λαχανικά : Σε καλό υπόστρωμα, φυτόχωμα φυτεύετε τα λαχανικά και βάζουμε λίπασμα σε μικρές δόσεις κάθε 15 ημέρες.

Οπωροφόρα:  Πλήρη λίπανση όλο τον χρόνο, εκτός από ακραίες θερμοκρασίες . Προσθέτουμε πάντοτε σίδηρο για να μην κιτρινίζουν και εξασθενούν. Έτσι προετοιμάζουμε τα δέντρα να παράγουν πιο όξινους και γευστικούς καρπούς.

 
    Πώς θα βάλετε το λίπασμα :Τα υγρά λιπάσματα συνήθως διαλύονται  στο νερό πριν    το ρίξετε  στα φυτά.
Τα λιπάσματα ΒΙΟΦΥΤ  δεν χρειάζονται διάλυση στο νερό ! Είναι  έτοιμα για χρήση  αλλά τα λιπάσματα σε στερεή ή κοκκώδη μορφή, καλό είναι να το  ενσωματώσετε στο έδαφος, δηλαδή να σκαλίσετε καλά και αμέσως μετά να κάνετε πολύ  καλό πότισμα. Καθώς τα στερεά λιπάσματα διαλύονται πιο δύσκολα, τα επόμενα ποτίσματα  θα πρέπει να είναι πιο ­συχνά, αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού ώστε να μην  «ξεπλυθούν» γρήγορα οι θρεπτικές ύλες, που θα αποδεσμεύονται μέχρι να διαλυθεί  τελείως το λίπασμα. Σε κάθε πε­ρίπτωση, θα ­πρέπει να χρησιμο­ποιείτε τα λιπάσματα  σύμφωνα με τις οδη­γίες της συσκευασίας. 

    Μικρά Μυστικά:
Όταν έχετε κάνει μεταφύτευση, πρέπει να περιμένετε 2-3 μέρες μέχρι να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα. 
Όταν κάνει πολλή ζέστη (πάνω από 38o C)¨ή πολύ κρύο-παγετός  αποφύγετε το λίπασμα.. 
Για πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποιήστε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. 
Για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποιήστε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. 
Ακολουθείτε πάντα την δοσολογία και τις οδηγίες χρήσης.

 Φροντίστε το φυτό σας πριν από τη λίπανση να είναι καλά ενυδατωμένο και υγιές και μην ρίξετε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από όση χρειάζεται το φυτό.

 Καλύτερα, λοιπόν, να ρίχνετε λίπασμα περισσότερες φορές και σε μικρότερη ποσότητα.

                                                                                                                                                                                  

                                                            

                                         

 

Garden Art

...Γιατί και ο κήπος είναι Τέχνη !

Μερικά "καλλιτεχνικά" δείγματα που έχουν δημιουργηθεί από λάτρεις της κηπουρικής με μεράκι και φαντασία !

 • 22
 • 26
 • 24
 • 32
 • 2
 • 30
 • 3
 • 29
 • 4
 • 5
 • 6
 • 33
 • 8
 • 9
 • 10
 • 1
 • 11
 • 12
 • 7
 • 13
 • 14
 • 15
 • 34
 • 16
 • 17
 • 31
 • 18
 • 20
 • 19
 • 21
 • 23
 • 25
 • 30
 • 27
 • 29
 • 28

 

                    Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε  τον κατάλογο μας σε ηλεκτρονική μορφή pdf. 

                                                                               Δείτε τον κατάλογο εδώ

            Θα βρείτε όλα τα προϊόντα μας όπως :      

      Λιπάσματα ΒΙΟΦΥΤ & Florian

 • Σπόροι Λαχανικών και λουλουδιών ΒΙΟΦΥΤ
 • Βολβοί Λουλουδιών ΒΙΟΦΥΤ
 •                                                                                Φυτόχωμα Florian & ΒΙΟΦΥΤ                                                                               

                                                                       

                                                  

 

Λιπάσματα

Η παραγωγή των λιπασμάτων μας:  
 
Στις εγκαταστάσεις μας παράγουμε πολλούς τύπους λιπασμάτων, σε στερεά λιπάσματα , κοκκιώδη λιπάσματα ή υγρά λιπάσματα .
Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό  και με μεγάλη δυνατότητα παραγωγής,  μέσα από τις γραμμές ανάμιξης και διαμόρφωσης και τις  γραμμές αυτόματης συσκευασίας,  παράγουμε άριστης ποιότητας λιπάσματα  
 
Έτσι παράγουμε τα υγρά λιπάσματα ΒΙΟΦΥΤ και  Florian που είναι τα πλέον κατάλληλα για την ερασιτεχνική χρήση. 
 
 • Τα κοκκώδη λιπάσματα ΒΙΟΦΥΤ και  Florian παράγονται με την διαδικασία BLENDING, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη ομοιομορφία και κοκκομετρία.
 • Τα κοκκώδη λιπάσματα είναι βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών στο φυτόχωμα.
 • Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή εισάγονται σε κοκκώδη μορφή ή σε σκόνη και είναι οι ποιοτικώς καλύτερες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.
 • Τα υλικά συσκευασίας των λιπασμάτων μας και οι εκτυπώσεις είναι κυρίως οικολογικά και ανακυκλώσιμα, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. 
Τα λιπάσματα που παράγουμε διακινούνται με χονδρική πώληση με ίδια μέσα ή συνεργαζόμενες μεταφορικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.
Τα κύρια σημεία λιανικής πώλησης είναι τα supermarketsκαι τα DIY καταστήματα.
 
Θα βρείτε τα λιπάσματα , τα φυτοχώματα και τους σπόρους μας  σε όλα τα  supermarkets στην Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο ,
Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες.

Ρωτήστε τους Γεωπόνους μας

Έχετε απορίες για την φροντίδα των φυτών σας ?

Στείλτε την ερώτησή σας και σύντομα οι γεωπόνοι μας θα σας απαντήσουν!

Όνομα:
Περιοχή:
E-mail:
Ερώτηση:
                                                                    επικοινωνήστε μέσω mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
                                                                                      Social media: